13 tips for mer økonomisk kjøring

For økonomisk kjøring må noen tekniske krav oppfylles. Forutsetningen for lavt drivstofforbruk er en korrekt justert motor. For å øke bilens levetid og sikre økonomisk drift, skal bilen til service med jevne mellomrom i samsvar med serviceprogrammet. Drivstofføkonomien og utviklingen av eksos og støy påvirkes i stor grad av personlige kjørevaner, så vel som de spesifikke kjøreforholdene.

 1. Skift til lavere gir ved lavt turtall
  Hvis du har en manuell girkasse, skifte gir ved lavt turtall. Hvis bilen har automatgir, unngå å bruke 'sport'-modus som medfører girskifte ved høyere turtall. Unngå også "kick down", som fører til at girkassen hopper til et lavere gir for mer aggressiv akselerasjon.
 2. Skift fra første til tredje gir
  På rette og jevne veier, skift fra første til tredje gir for maksimal effektiv fremdrift. Akselerer forsiktig og unngå å trykke gasspedalen mer enn halvveis ned.
 3. Forutse trafikkflyten
  Se langt frem for å bedømme trafikkflyten. Unngå unødvendig akselerasjon og bremsing, færre stopp og start betyr mindre CO2-utslipp.
 4. Hold jevn hastighet
  Kjør i så jevn hastighet som mulig. Jevn hastighet vil bidra til lavere drivstofforbruk.
 5. Skru av klimaanlegget
  Bruk kun klimaanlegget når du trenger det. Studier har vist at bruk av luftkondisjonering fører til en økning i drivstofforbruk (mellom 2% og 10%).
 6. Bruk kjørecomputer
  Kjørecomputeren gir deg en indikasjon på drivstofforbruket under kjøring, hvor du kan se hvordan kjørestilen din påvirker drivstofforbruket.
 7. Senk farten
  Mer enn 50% av den energien som kreves for å flytte en bil blir brukt til å overvinne luftmotstand (presser luften ut av veien). Jo raskere du kjører, jo mer øker luftmotstanden og drivstofforbruket øker. Når farten økes fra 100 km/t til 120 km/t vil drivstofforbruket øke med ca. 20%. Reduseres hastigheten fra 100 km til 90 km/t, reduseres drivstofforbruket med ca 10%.
 8. Fjern unødvendige ting
  Fjern unødvendige ting som ikke er i daglig bruk på eller i bilen. Kjører du f.eks alltid med lastestativ eller takboks, eller har bagasjerommet fullt av tunge ting, vil drivstofforbruket øke.
 9. Hold vinduene igjen
  Ved hastigheter over 50 km/t vil et åpent vindu øke luftmotstand, noe som igjen medfører høyere drivstofforbruk.
 10. Bruk cruisekontroll med omhu
  På lange og slake veistrekninger vil cruisekontroll hjelpe deg til å holde en jevn hastighet. Unngå derimot å bruke cruisekontroll når du kjører på veier med store høydeforskjeller da girkassen bruker unødvendig mye energi på å oppretteholde valgt hastighet.
 11. Mål dekktrykket
  Hold øye med lufttrykket i dekkene. For lite dekktrykk fører til høyere rullemotstand. Røft estimert vil 20% for lite luft i dekkene gi inntil 3% høyere drivstofforbruk.
 12. **Foreta jevnlig vedlikehold **
  Skift olje og filtre i henhold til serviceboken. Utfør den årlige servicen som fabrikanten anbefaler på et autorisert verksted.
 13. Forvarmet motor
  En varm motor bruker mindre energi og slipper ut mindre CO2 enn en kald motor. Vurder å installer en strøm- eller drivstoffbasert motorvarmer for å spare miljøet og redusere drivstoffutgiftene.

Nyhet! Book time på nett

Se ledige dager og velg enkelt dagen som passer deg best.

Bestill time nå